2008. január 28.

Az ördög nem alszik!!!

Nagy boldogan nyomtam meg a szinkronizációs gombot, amikor kiderült, hogy az exchange szervert tanúsítvány ügyileg is beállították úgy ahogy azt kell. Minden szép és jó volt, míg rádöbbentem, hogy a beálltás szerint a névjegyeket is szinkronizálta és felülírta a százas listámat négy bejegyzéssel. Egy pillanatra megfagyott bennem a vér, de rájöttem, hogy az utolsó backup az demecber végén volt, és hogy azért azóta nem változott olyan sok minden, pár új szám van csak a mobilomban. Hűha! Gyorsan kivettem az exchange szinkronizációs beállítások közül azt a lehetőséget, hogy a névjegyeket szinkronizálja (Menü/MFE/Mail for Exchange és itt a Tartalom szinkr pontnál lehet megadni mit is szinkronizáljon). Majd a lementett fájlból visszaállítottam a régi telefonszámokat. És újra szinkronizáltam a Google naptárral.

A dolog érdekessége, hogy ma is volt, hogy mentettem el pár telefonszámot, és a név telefonszámmal együtt a Tárcsázott számok között ott van, a Névjegyek közöt viszont nincs. Ez vajon miért van így???

Szóval csínján kell bánni a szinkronizálással, az biztos.

No de a lényeg, működik az Exchange szerver, nem volt időm az oli javasolt beállításokkal küzdeni. Screenshotok érkeznek, itt alant.


2008. január 23.

Off: Zenetelefonjait népszerűsíti a Nokia

Noha még nem publikus, de tudom, hogy a http://europe.nokia.com/pressplay oldalon érhető el a Nokia Xpress zenetelefonjait népszerűsítő oldal. Interaktív, zenés, videós - úgy, ahogy illik. A magyar változat február elsején indulna a tervek szerint, erről az európairól meg nem tudni semmit.

2008. január 20.

Mosquito, vagyis mitől döglik a légy?

A saját magamat ünneplő bejegyzésben - amit a hatezredik letöltés alkalmából írtam - egy névtelen emberke olyan játék iránt érdeklődött, ami a telefon kameráját használja. Mellesleg megemlítette a Mosquito játékot, ami sajnos nem működik telefonján. Nos, a mosquito és symbian szavakra kerestem a neten, hogy lássan, mi is ez a játék. Errefel az Anti-Mosquito II 2.01-es programot adta ki a kereső, ami állítólag elriasztja a szúnyogokat nyáron, úgy, hogy szúnyogriasztó hangot ad ki. A trial verzió nem letölthető, mivel nincs fölös 6,09 euróm így nem próbáltam ki, nem mintha sok szúnyog lenne a lakásban, de hát kíváncsi az ember. A fejlesztő, az a yewsoft.com, egy kínai - vagy japán? - karakterekkel teli oldal töltödik le a címen. Szóval mind-mind bizalomgerjesztő előjel.

A mosquito játékot nem találtam meg.



Update: A kedvesem, aki ért a hangszórókhoz és a hangokhoz, azt mondja, hogy ez a szoftver hülyeség, mert, hogy a telefonba a hangerősítő és a hangszóró nagy valószínűséggel nem a szúnyog által hallható frekvencián működik, vagyis nem tudja azt "kiadni". Így ez valószínűleg zavarosban halászó szoftver.

2008. január 14.

Mail for exchange

Új munkahely van január elejétől. Az irodában Windows Small Business Server 2003-at használnak, így hát nem kellett sok időnek eltelnie, letöltöttem a Mail for Exchange-t a mobilra. Nem vártam volna, de eléggé szervesen beépül a mobilba - külön mappát hoz létre a Menü-be, illetve automatikusa shortcut jelenik meg a fő képernyőn. Illetve az Üzenetek menüpontban is megjelenik egy mappa.

A beállításokról no meg működéséről nem tudok írni semmit, mert megbízhatatlan a hitelesítés. Így amíg ezt nem oldják meg, nincs miról írni. Amit tanácsol telepítéskor a szoftver, hogy ne használjuk szinkronizáláskor ezentúl a Nokia PC Suite-t, mert konfliktust okozhat meg összezagyválhatja az adatokat. Hát nem tesszük.

Ja a Mail for Exchange-t a Letöltés! menüpontban az Office mappában található.

Screenshotok azért készültek.




2008. január 10.

6000.

Megvolt. Fél éve indult a blog. Hat hónap, hatezer oldalletöltés. Őszintén, nem számítottam erre. Ő volt a 6000. látogató.

2008. január 3.

Sikerült! VoIP hívás Neophone-on!

Szóval sikerült! Ma próbálkoztam újból, mert ebben az irodában, ahol tartózkodom, van wi-fi hálózat, így hát ez magától értetődő volt, hogy ki kell próbálni. A Menü/Csatlakozás/Internetel. menüpontba kell menni. Előzőleg a Neophone beállításait már megadtam, itt meg azt kell mondani, hogy Csatlakozás szolg.-hoz. Itt megjelennek az elérhető wi-fi hálózatok, és ezeket a hálózatokat kell a szolgáltatáshoz csatlakoztatni. Miután ez megtörtént, azután a fő képernyőn megjelent az internettelefónia kis ikonja.

Előtte hívtam a bankom ügyfélszolgálatát, úgy hogy azzal próbálkoztam, és majd leestem a székről, mikor sikerült kapcsolni. Utánna kedvesemet hívtam mobilján, de az nem akart sikerülni. De hamar rájöttem miért: száma nemzetközi formátumban van elmentve a telefonkönyvben, +36-tal az elején. Miután 06-tal formáztam, már nem a hibaüzenet ugrott fel, hanem a hívás történt. Pár másodpercnek el kellett telnie, de azután kicsöngött és Tibi fel is vette. Sikerült a hívás!!!





2008. január 2.

Menyit tart az aksi?

Most hogy kevesebbet fotózok, videózok és Bluetooth-ozok egyre többet tart. A Sony Ericsson T610-est hetente egyszer kellett tölteni, most az E65-öst három-négynaponta kell árammal etetni. A Sony Ericssonhoz képest viszont nagyon hamar, úgy egy óra alatt fel is van töltve - ez meglepő volt számomra mindenképp. Sajnos pontos adatokat nem tudok, de figyelni fogom az elkövetkező hónapban, hogy akkor milyen gyakran is kell tölteni.

Nyilván, pár tippem van arra, hogy hogyan is lehetne a telefont aksijának élettartamát kicsit kitolni.

Az én tippjeim
Első körben kikapcsoltam a billentyűzet pityegését - egyébként is idegesítő. A vibra motor csak néma üzemmódban kapcsol be. Bluetooth-ot a képek letöltése után azonnal kikapcsolom. Sajnos a 3G-n vagy a wi-fin keresztüli internetezés is nagyon fogyaszt (fél órás 3G-s folyamatos netezés után kellett tölteni a telefont), úgy hogy ezt is csak akkor használom, ha muszáj. A wi-fi hálózat keresőt pedig kikapcsolva tartom.

Amit nem csinálok
Az is javítana az aksi élettartamán, ha a működő, de már nem használt alkalmazásokból kilépnék - de ezt nem mindig teszem. Hogy melyik alkalmazás fut éppen a háttérben azt úgy lehet megnézni, hogy hosszasan megnyomjuk a menü gombot, a felugró lista tartalmazza az aktív alkalmazásokat. A képernyő fényerősségét is lejjebb húzhatnám, de nem teszem, mert szeretem jól látni mindazt, ami a képernyőn van. Minden olyan alkalmazás, amit hosszasan futtatunk az energiát fogyaszt - főleg ha az a program szép színes képernyőket is tartalmaz. Ha este kikapcsoljuk a készüléket az is aksit spórol - nos én ezt sem teszem.

Az biztos, érdemes az autóban is tartani egy töltőt, mert ha csak tíz-tizenöt percet tudjuk tölteni a telefont, az is nagyon sokat segít.

Ha nektek is vannak tippjeitek, akkor ne tartsátok magatokba!

2008. január 1.

Téma egyszer és mindenkorra

Szóval Nokia E65 téma: beépített versus a mások által gyártott.

Pro
A beépített - vagyis hivatalosan a Nokia által gyártott - témák előnye, hogy kicsit, az adott telefonra optimalizáltak, így a telefont nem lassítják le. A mások által gyártott témák előnye, hogy változatosak, egyediek, nagyobb valószínűséggel tükrözik saját egyéniségünket.

Kontra
A hivalatos témák hátránya, hogy unalmasak, bárki más telefonján ezek lehetnek. A mások által gyártott témák hátránya, hogy nagyok, lassítják a telefont, már-már kibírhatatlan mértékben. Vagyis a telefon működését zavarhatják.

Én mit használok?
Hosszas próbálgatás és vívódás után a Dots Blue mellett döntöttem. Az általam keresett Dots Green-hez ez van a legközelebb, egyszerű, letisztult, nem lassítja a telefont.

Hol lehet mét témákat találni?
Aki jóízlésű témákat keres, az nézze szorgalmasan az update-okat a letöltés menüpontban. De itt van ez a blog is, itt normálisak a témák, szerintem érdemes vissza-vissza térni, mert úgy látom hetente frissítik.

Boldog új évet!

Nos, boldog új évet kívánok mindenkinek! Idén szeretném tovább strapálni a telefont, további kiegészítőket, programokat keresek. Ha van esetleg óhaj-sóhaj, hogy mire kerestek megoldást, akkor kérem nem tartani titokban.

Kicsit off, de meg kell említeni, kedvesem Tibi is indított blogot a karácsonyra ajándékba kapott Palm Treo 680-ról. Itt van, a blog angolul íródik.

Nos hát ennyi új évre. Vigyázzatok magatokra, telefonjaitokra, ne felejtsetek backupolni időnként, és töröljétek szorgalmasan a képernyőt is. Más hülyeség nem jut eszembe, ezért itt azonnal beveszem a fogalmazásgátlót, és abbahagytam.