2008. szeptember 15.

E66 - igen, teszteltem

Mivel nem segíttek téma ötletekkel, ezért idemásolom az E66-ról írt tesztemet. Olvassátok.

Üzletre kész telefon

A Nokiánál és a többi gyártónál is piaci sikert jelent az a stratégia, hogy előre megmondják a vásárlónak, melyik készülék való neki: a betűjel nélküli számmal ellátott sorozatok az alapkészülékek szerelmeseinek, az N sorozat tagjai a multimédiás alkalmazások kedvelőinek, az E sorozat pedig a komoly üzletembereknek. Így ha az adott vásárló megtalálja a magának tetsző kategóriát, akkor kitart mellette.

Ezt a jól bevált stratégiát követte a Nokia, amikor az E sorozatot az E65-ös tagjával bővítette 2007 elején. Mert kiderült, a legtöbb ember nem az (az azért kicsit drága) kommunikátort vásárolta, hanem az E65-öst, ami ugyanúgy jelezte üzletemberi státuszát, de kevésbé volt riasztó a kevesebb műszaki tudással rendelkezők számára. Így 2008-ban a Nokia úgy döntött, itt az ideje egy számmal frissíteni ezt a sikersorozatot és kiadta az E66-ot. Ugyanolyan szétcsúsztatható készülékről van szó, mint az E65-ös esetében, ám a Nokia Luna prémium kategóriás telefonnál használt, kifinomult, acél csapágyas görgető mechanizmust építették be (ha nem az lenne, engem teljesen meggyőzött). Sajnos formailag nem sikerült hasonlóan szép telefont alkotni, a telefon két része nem illik egymáshoz, mintha két, egymással nem beszélő formatervező készítette el volna a két darabot. Ugyanúgy reméljük, hogy csupán a hozzánk elküldött tesztdarabon véglegesítették az iszonyúan csúnya, a készülék színvilágától teljesen eltérő pirosból készült be- és kikapcs gombot. Egyébként a használt anyagok viszont mind-mind arról árulkodnak, hogy felső kategóriás készülékről van szó: acélos hátlap, üveges hatású navigációs gombok, fém keret.
A navigációs és a programozható gombok alatt találhatók a hagyományos számgombok, oldalt pedig a hangosító gombok mellett csak két másik, vagyis nem őrjítettek meg a túl sok gomb használatával. 3,2 megapixeles a kamerája, semmi extrával, autofókusz illetve négyszeres digitális zoom a választék. Érdekes, hogy elődjétől eltekintve itt a kamera kicsit kidomborodik a hátlapból, egészen diszkréten. Operációs rendszere is követi az újításokat, S60 3.1 kiadás, E-Series Symbian Os 9.2-ről beszélhetünk ebben az esetben.
De térjünk a beltéri újdonságokra: alapból a képernyőn a kis ikonok sorában van egy módváltás nevű kis alkalmazás, ez lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással az üzleti profilt egy otthoni, szabadidős telefon profilra cseréljük. A másik nyilvánvaló különbség, hogy elődjéhez képest egy jóval gyorsabb telefonról van szó, például SMS írás kezdeményezésekor az E66-on a gyakorlottabbak már meg is írták a pár betűs üzenetet, mire az E65-ös betölti az alkalmazást. Sokkal erősebb benne a wi-fi lapka is, olyan helyen ahol az E65 csak három vezeték nélküli internet kapcsolódási lehetőséget vélt felfedezni, az E66 egy hosszú listát kínált fel.
No, de az igazi újdonságot a beépített GPS jelenti. Offline üzemmódban, SIM kártya nélkül nem hajlandó működni, ám SIM kártyával, és ugyancsak offline üzemmódban tökéletes társ. A Nokia beépítette egy saját térképét, és egy részüket - a magyarországiakat úgy tűnik mind - már telepítette is a telefonra. Ugyanúgy megvannak azok az érdeklődésre számot tartható pontok, amit a Keresés menüpont alatt kategorizálva lehet keresni. Az adatbázis nyilvánvaló korlátot jelent, hiszen a legközelebbi posta nem Vácott, hanem helyben található, olyan 3-4 kilométernyire. További érdekesség, hogy a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően a képernyő automatikusan elfordul, ha a telefont is elfordítjuk - 96-97 százalékos pontossággal működik, vannak olyan képernyőablakok, melyeknek fektetett változata sajnos nincs.
Mindent összegezve: szebb külsőbe bugyolálhatták volna az E65-ös utódát, ám a belső okossága minden szépséghibát feledtet.

Névjegy:
Nokia E66
Méretek: 107,5 x 49,5 x 13,6 mm
Súly: 121 gramm
Képernyő: 240x320 pixel, QVGA
Hálózat: GSM 850/900/1800/1900
Adathálózat: WCDMA 900/210, HSDPA 3,6 Mbps, wi-fi
Akkumulátor: BL-4U 1000 mAh
Készenlététi/beszélgetési idő: GSM 264 óra / 7 óra 30 perc; WCDMA 336 óra / 3 óra 30 perc
Link: http://www.nokia.hu/A41178408
Kép: innen lehet letölteni http://www.nokia.com/A4630648?category=e66
Értékelés: 9


Arra a kérdésre, hogy lecserélném-e E66-ra az E65-öst, a válasz egyértelműen nem. A gyorsabb belsőt, operációs rendszert, processzort viszont szeretném :-D.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem mind a kettő telefonom van (E65, E66) és nem minden esetben értek egyet avval amit írtál.

Vass Enikő írta...

Részletesebben? Mi az amit másképp látsz??? (nem úszod meg csak egy idebiggyesztett megjegyzéssel, hogy nem értesz egyet azzal amit írtam :-D )

Névtelen írta...

szerintem meg sokkal szebb az E66 külseje mint az E65. más teszteknél amúgy is mindenki égre földre dícséri, sztem joggal! tökéletes ez a telefon. a piros kikapcs gomb? épp ez a pláne benne! ettől lesz egy ici picit izgalmas a telefon, nekem nagyon tetszik és jó ötletnek tartom! nekem minden téren tetszik és minden igényemet kielégíti, úgy külsőleg, mint belsőleg és hidd el nagggyon válogatós vagyok ilyen téren (is). na de ízlések és pofonok... erre csak ezt tudom mondani! ami neked szép az lehet nekem nem tetszik vagy fordítva. ilyenek vagyunk mi emberek. de azért ami jó, az jó, valljuk be és ismerjük el!

Vass Enikő írta...

így igaz, ezért olyan színes a világ, mert különbözik az ízlésünk, különbözünk egymástól.