2007. szeptember 27.

Handy Alarm

Lassam az Epocware-nak fizetnie kell nekem, hogy ennyit írok róluk. De hát nekik van az az alkalmazásuk, ami használhatóvá teszi az ébresztési funkciót a telefonban. A Sony Ericsson-ban, még a régi T610-esben alapból benne volt az a lehetőség, hogy adott napokra állítsuk be az ébreszőt, előre egy hétre. Így ha kedden nem kell munkához felkelni, de vasárnap igen, akkor csak egyszerűen kiikszeltük a listában a napot és kész volt.

Az okosabb Nokiánál ez sajnos nem alapfunkció, itt csak egy egyszeri ébresztést lehet beállítani. És punktum. És így nyilvánvaló, hogy a különböző cégek elkezdenek külső alkalmazásokat fejleszteni, melyek ezt az egyszerű feladatot látják el.

Ilyen a Handy Alarm is. A program fizetős, 12,95 dollárt (2300 forint) kóstál, 14 napig ingyen kipróbálható. Tényleg egyszerű, alapból a munkahét hétfőtől péntekig tart, be kell állítani az ébresztés időpontját és kész. Zavaró, hogy a fő képernyőn nem jelenik meg az ébresztés ikonja, vagyis nem tudjuk, hogy akkor most beállítottuk vagy sem az ébresztést.



A magyar fordítással itt is igyekeztek, de nem lett a legjobb, helyenként betűk is hiányoznak a szavakból.



Amikor csörög, vagyis jelez, a következő képernyő jelenik meg:



Ha az Ok gombot nyomjuk meg, akkor a csengetés alábbhagy azonnal, nem ismétlődik. Ha a mégse gombot nyomjuk, akkor a riasztás ismétlődik előbb ötperc múlva, aztán már csak négy percet hagy aludni, majd egyre kevesebbet. Szóval azért ezt kitalálták. De mivel fizetős, nem hagyom tovább a telefonon, eltávolítom.

Idegen ikonok a kijelzőn

Amint azt dr. bóka is tanúsíthatja, a telefonhoz adott kis könyvben nem minden ikon szerepel. Például ez sem, ami úgy néz ki, mint egy lekicsinyített Kresz tábla:



A kis ikon akkor jelenik meg, amikor egy SMS megy kifelé a telefonunkról. Ezután el is tűnik, ám ahogy dr. bókával is megesett, sajnos ott is maradhat a kijelzőn. Ezért egy piszkozat SMS volt a hibás, ami a gombok véletlenszerű megnyomodásából született egy záratlan billentyűzet zsebre vágása után. (de szép mondat lett ebből :-)

Szóval ha ezt az ikont látjuk hosszasan a kijelzőn, akkor mindenképp az üzenetek között kell keresgélni a hibát.

2007. szeptember 25.

Handy Calendar fordítás

Szóval korábban már írtam, hogy az Epocware egy naptárat fejleszt Handy Calendar néven, ami S60-as telefonokon fut, vagyis az E65-ösön is működik. A múlt hét végén kiadták a harmadik bétát, ez már magyar nyelvű. Mivel van pár magyartalanság és furaság a fordításban, szóltam nekik, hogy ezt azért kellene javítani. A kedves orosz cégtől megkeresett e-mailben Dmitry Selyutin, hogy akkor itt az .xml fájl, segítsek nekik fordítani. Csütörtök reggelig kell beküldeni a változtatási javaslatokat. Ha érdekel a dolog, akkor itt van az xml, feltöltöttem a Google dokumentumok közé. Publikus, mindenki hozzáírhat, szívesen várom a javaslatokat.

Itt a link csak így csupaszon: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pSLw0FWNMalv5ZCV2FnXNNw&hl=hu

2007. szeptember 19.

Off: Itt az E51

Új üzleti telefont jelentett be a Nokia, az E51-ben lesz wi-fi, e-mailezés meg mindenféle finomság. Nem olcsó készülék, a támogatás és adók nélküli ára 90 ezer forint vagyis 350 euró. Kíváncsi vagyok vajon ez milyen, majd ha lesz tesztkészülék, akkor írok róla ide is.



Egyébként meglepődve fedeztem fel, hogy a Nokiának van egy külön oldala a business telefonokra, igaz magyarul nincs vagy még nincs :-D

2007. szeptember 17.

Mi van a VoIP-pal?

Szóval, nagy büszkén említettem korábban, hogy VoIP-ot tesztelhetek. A lehetőség azonban nagyon elméleti. A szükséges felhasználói accountot megkaptam, a beállítások egy-két pici eltéréssel a leírásnak megfelelően meglett. A leírás szerint azonban nem Pantel hozzáférési pontot, hanem az itthoni hálózatot állítottam be a Pantel internet telefónia használatára. Elméletben más wi-fi kapcsolatokkal is működnie kell, de egy esetben sem sikerült hívást indítani.



Eleinte arra gyanakodtam, hogy azért nem működik a VoIP hívás lehetősége, mert itthoni hálózat rejtett - ezt elég rosszul ismeri fel a telefon, gyakran nem is csatlakozik - de a tesztelés céljából ezt átállította a kedvesem és úgy sem működött.

Egyébként így néz ki a telefon főképernyője, mikor a VoIP telefonálási lehetőség a rendelkezésre áll:



Azt kiderítettem, hogy csak belföldi vezetékes telefonszámokat lehet hívni, de az sem elképzelhetetlen, hogy CSAK Invitel számokat lehet hívni - ezt még nem próbáltam, itthon old school Matáv vonal van - az is csak az internet miatt - mi még a meztelen ADSL előtt köttettük be a netet.

A Nokiának jeleztem a problémát, ígérték, hogy majd valaki felhív, de még senki sem keresett, biztos nagyon elfoglaltak :-D. De reménykedem, hogy mégis hívnak.

Jól fogy az E65

A Barron's lap nem igazán technológiai magazin, hanem a tőzsdével foglalkozik. A friss cover story-ban azonban a Nokiával foglalkoznak, igazából azzal, hogy nem kell a finn gyártónak félnie az Apple-től, részvényei jól vannak, köszönik szépen, a telefonok pedig jól fogynak. Ebben a cikkben említik meg, hogy a három legnépszerűbb modell a Nokia N95, a Nokia 6300 és a Nokia E65. Ez a három telefon adja a Nokia telefon eladásainak 20 százalékát és a szegmens bevételeinek 30 százalékát. Nem semmi!!! Gratula!!!

2007. szeptember 13.

Firmware ellenőrző oldal

Megváltoztatták a firmware ellenőrző oldal elérhetőségét, most ezen az oldalon érhető el. A Nokia E65 kódja továbbra is 0542334.

2007. szeptember 12.

Letöltés menüpont - további alkalmazások

A Menü/Letöltés menüpontnál további alkalmazásokat tudunk telefonunkra letölteni. Érdemes wi-fi-re csatlakozva tenni mindezt, hogy ne a 3G-s internet 10 kilobitjeink fogyjanak.



A letöltésnél az első a Golf Pro Contest játék - ami ingyenes. A játékot akár a telefonra is te telepíthette volna a Nokia, de nem tette - hadd dolgozzunk meg érte. A golfos játék egy 3 dimenziós játék, igazi profi golfozóknak. Teljesen szép a grafika, igényesen ki van dolgozva minden apró részlet - ajánlom letölteni mindenképp.



A következőt, a Reuters-t nem töltöttem le, annál inkább a WorldMate-ot.

A WorldMate az igazi kis átváltó, időjárás előrejelző és más időzónákat mutató kis program. A pénznemek között átváltó az adatokat az internetről tölti el, tehát naprakész - már ha frissítjük elég gyakran. A második az időjárást mutatja, így.





Az öt napra előre szóló jelzést is le kell tölteni a netről. A városokat cserélni lehet, Magyarországon Budapest mellett Győr, Miskolc és Szeged közül tudunk választani.

A WeatherCaster is érdekes, előre beállított időpontokban hangos szóval jelentést ad nekünk - már ha a szoftvert nem zárjuk le, hanem a háttérben fut.



A WorldMap-nél szép térképet láthatunk a Földről és arról, hogy éppen hol van este és reggel.



Ja és a legelején van a Clocks, ahol a különböző időzónákban az adott órát mutatja.



A Worldmate-nek van egy Pro változata, ami pénzbe kerül, de ami a repülőgépek menetrendjét és az utazási költségeket is nyilvántartja. Ezen az oldalon tekinthető meg.

Még vannak ezekből a letölthető ingyenes alkalmazásokból, de mivel most késő van és fáradt vagyok, így ezt majd máskor.

2007. szeptember 11.

Mobilshow 2007

Igen, rendeztek a Hungexpón egy ilyen nevű kiállítást. Ennyit is ér. A kiálíltáson van viszont egy mobiltörténeti kiállítás, ami érdekes. Készítettem is róla kis videót.

2007. szeptember 10.

Memória még egyszer

Miután van valami gikszer a VoIP körül, nem olyan egyszerű a beállítás, mint gondoltam volt, a memóriakártyával foglalkoztam. Ha már van egy SD adapter, akkor a kis tábla PC-m SD kártya olvasója fel kellene ismerje - így közvetlenül a kártyáról tudom a képeket áttölteni a gépre, nem kell Bluetooth vagy kábel.

Nos, az a probléma, hogy a tábla PC SD kártya olvasója nem ismeri fel az adapteres innmemóriakártyát. Előkapartam a szekrény aljáról egy kártyaolvasót, ez USB-vel csatlakozik a géphez. Ez több kártyát is elolvas - többek között az adapteres microSD kártyát is - felismerte, lehetett formázni, minden. Sajnos a tábla PC kártyaolvasója továbbra sem olvasra be - a normális, Palmban használt szegény 64 megás SD kártyát azonban igen. Hol van itt az igazság??

Na jó, valami érdekesebb is jöjjön: az Epocware tesztelhetővé tette a béta változatot, innen tölthető le és telepíthető. Nekem nagyon tetszik, de nagyon!!!

2007. szeptember 7.

VoIP-ot tesztelek

A Nokiától kaptam ma egy teszt felhasználónevet és jelszót, hogy az idén talán májusban elindított Pantel-Nokia-Wiera szolgáltatást teszteljem. A szolgáltatásról bővebben, a beállításokról is bővebben ezen az oldalon lehet olvasni. Igazából nem minden tiszta még ezzel kapcsolatban, első használat után remélem ezek a homályos részek kitisztulnak.

2007. szeptember 6.

Off: My N81

Nos, erről nem tudom eldönteni, hogy reklám a telefonnak vagy antireklám a fiúegyütteseknek. De szerintem jóóóóóó!!! Nézzétek meg!

2007. szeptember 5.

Memóriakártya átnevezése

Nem jutottam el oda, hogy megnézzem, hogyan lehet átnevezni a memóriakártyát, sőt ki se próbáltam a laptop SD olvasójában, mykee megelőzött, kommentben megírta, hogyan kell átnevezni. Szóval ez a post a kommenteket nem olvasó embereknek szól.

A memóriakártyának külön menüpontot szentel a Nokia, ez a Menü/Eszközök/Memória pontnál érhető el.



Az Opciók-nál több minden kiválasztható, például az is amit mykee mond, vagyis A mem.kártya neve menüpont és itt egyszerűen át kell írni.



De nemcsak a nevet lehet itt megváltoztatni, lehet formázni a kártyát, információt kapni arról, hogy mi minden van a memória kártyán (Memória részletei), jelszót lehet megadni, másolni a kártyát. Szóval sok mindent.

Köszi mykee a tippet!!

2007. szeptember 4.

E65 firmware update

Az E65-ös telefon nem számít mai darabnak. A telefont a Nokia az idei barcelonai 3GSM Konferencián jelentette be, a tesztkészülék már márciusban a kolléga rendelkezésére állt, az én tesztem pedig június elején jelent meg a lapban. A telefont április óta nyüstölöm. Azóta nincs firmware update. Blogos értesülések szerint dolgoznak a frissítésen, de még nem adták ki. Addig is ezen az oldalon, lehet nézegetni, hogy van-e frissítés - ha valamiért nem verik nagy dobra. Az E65-ös kódja 0542334.

2007. szeptember 3.

Epocware naptárat fejleszt

Az Epocware naptárat fejleszt S60-ra. Ezen a fórumon lehet kéréseket küldeni a fejlesztő felé, itt teszik majd közzé a beta változatot is, amit valószínűleg ingyen lehet majd tesztelni, a program fizetős lesz. Olyan ficsőröket igérnek, ami megkönnyíti majd a mindennapokat, érdemes elolvasgatni.