2009. június 14.

Fiirmware frissítés - újból

Újból van újdonság a Nokia E65 firmware háza táján, most a 4.0.633.74.00-ás verziónál tartunk (ha jól látom ez tavaly decemberben történt, a váltás, nem kapkodtam el megnézni, hogy van-e újdonság :-D). Mivel nekem kötelező frissíteni, hát frissítettem - közben a pc-s PC Suite alkalmazás is frissítette önmagát. A frissítési folyamatot itt írtam le, azóta sem változott.

Amellett, hogy újra kitakarította a sok szemetet a telefonról, azt vettem észre elsőre, hogy megváltozott a nem fogadott hívások kezelése. És ez az újdonság tetszik. Az új menet szerint ha van egy nem fogadott hívásod, akkor amikor kinyitod a telefont - vagyis feltolod a billentyűzetet - rögtön megjelenik a képernyőn egy ablak, hogy volt egy nem fogadott hívás és hogy meg akarod-e nézni. Ugyanez van az SMS-ekkel is, ott is rögtön megjelenik a képernyőn és rögtön el is olvashatod. A többi újdonságról itt lehet olvasni angolul, nem volt időm megnézni, hogy valóban működik az összes.


2009. június 11.

Internetes rádió Nokia E65-ön

A Nokia E65-ös üzleti telefon. És így, a gyártó nem épített bele FM rádió vevőt, ezt kispórolták. De van benne wi-fi kapcsolódási lehetőség és azon keresztül a nagy világon sokkal több rádióállomást lehet befogni. Már ha megvan a hozzá szükséges szoftver. A Nokia azonban ezekre a telefonokra is gondolt és az Internetes rádió nevű alkalmazást letölthetővé tette weboldalán. Mobiltelefonról a Menü/Web menüpontnál kezdjünk, ott a Nokia for Business menüpontot válasszuk, ami elirányít a nokia.mobi oldalra, ahol a Letöltések/Alkalmazások helyen lehet az Internetes rádió alkalmazást letölteni.

Az alkalmazás előnye, hogy magyar nyelvű és hogy könnyen lehet használni. A Nokia nyilván kivédi magát nagyon sok elfogadni való nyilaatkozattal, mert az internetes rádió ugye sok adatforgalmat generál, ami sok pénzbe kerülhet és amit a Nokia nem akar kifizetni a felhasználó helyett. De nemcsak szolgáltatói interneten keresztül, hanem vezeték nélküli internetes csatlakozás segítségével is tudjuk használni az alkalmazást.

Az én telefonomon induláskor mindig az Easy Wlan kapcsolaton szeretne kapcsolódni, de ilyen nem elérhető nálam. De sebaj, mindig azt mondom, hogy használja az Easy Wlan kapcsolatot, majd a következő ablakban felkínálja az újabb hozzáférési pont kiválaasztását, ott már szerepel az itthoni wi-fi neve.

Ezután három lehetőség közül választhatunk: haa már vannak elmentett kedvenc állomások, akkor oda mehetünk, az Állomástár rengeteg, különböző szempont szerint rangsorolt rádióállomást sorol fel, ott kedvünkre böngészhetünk, majd a Keresés menüpontban szabadon kereshetünk rádióállomás után. Magyar állomások is vannak az állomástárban, de tényleg rengeteg adó közül választhatunk. Kdvencem a 80-aas 90-es évek zenéit játszó Kick rádió. Hiába na, öreg vagyok.


2009. június 10.

Apple vezeték nélküli billentyűzet és Nokia

Miközben nagy volt a pocakom és még tudtam írogatni, de már nem tudtam ülni széken és az ágyban kellett feküdnöm és a kezeim már nem érték el a laptop billentyűit, nos akkor Tibi vásárolt nekem ajándékba egy vezeték nélküli Apple-s billentyűzetet. Meg kellett születnie Áronnak ahhoz, hogy a Bluetooth-os vezeték nélküli billentyűzetet a telefonnal akarjam párosítani. Sikerült is, a következő lépéseken kell végigmenni:

1. Töltsük le a Nokia Wireless Keyboard nevű alkalmazását. Az alkalmazást a Nokia vezeték nélküli billentyűzeteire találták ki, de működik az Apple billentyűzetével is. Mobiltelefonról ezt az alkalmazás a Menü/Web menüponthoz kell menni, ott a Nokia for Business menüponthoz kell menni, ami elirányít a nokia.mobi oldalra, ahol a Letöltések/Alkalmazások helyen lehet a Wireless Keyboard applicationt letölteni.

2. Telepítsük, majd indítsuk el a Wireless Keyboard alkalmazást.

3. Be kell kapcsolni a vezeték nélkül billentyűzetet, a zöld gomb villog. (Én előzőleg a laptopommal használtam, onnan el kellett választani ahhoz, hogy a telefon fel tudja ismerni. Ugyanakkor el is neveztem ezt az eszközt, hogy a telefonnal ne a kedvesem gépére vagy telefonjára, hanem a billentyűzetre csatlakozzak.)

4. Az alkalmazásban az Opciók/Find keyboards menüpontot keressük meg.



5. Miután a listában megjelenik a billentyűzet, a Select gombot válasszuk meg.

6. Ezek után valamikor gyorsan be kell adni a billentyűzeten egy négy számjegyű kódot, legyen az 1111 vagy 0000 mindegy, csak jegyezzük meg, majd Enter. Ezt elvileg az előtt meg kell adni, hogy a rendszer kérné, de mindenképp kísérletezzünk vele kitartóan, nekem úgy hetedik-nyolcadik próbálkozásra jött össze.

7. A telefon is kéri majd a kódot, adjuk meg. A kapcsolat létrejött. Lehet billentyűket veregetni.


Nos, a gond mindezzel csupán az, hogy csak angol billentyűzet kiosztásban lehet használni a billentyűzetet, magyar ékezetes betűket nem lehet begépelni, hiába magyar kiosztású a billentyűzet. Pedig már örvendtem neki, hogy a nagy laptop helyett ezentúl csak a vezeték nélküli billentyűzetet kell csak cipeljem magammal - persze vele együtt a telefont is.

Rengeteg program

Miután telepítettem a gépemre az Opera Minit, rájöttem, ott van egy olyan menüpont, hogy Free Downloads. Nos erre unalmamban rá is kattintottam és kiderült, hogy tényleg vannak ingyen letölthető alkalmazások ott. Ezekről mindenképp írok egyenként. Ugyanakkor a Nokia beépített Menü/Letöltések menüpontot is meglátogattam. Teljes egészében megváltoztatták az egész rendszert, most így néz ki:



Sajnos nagyon sok úgynevezett demó alkalmazást tartalmaz, amit nem és nem vagyok hajlandó letölteni. Az alkalmazások, melyeket letöltöttem és használok a következők:

Nimbuzz - fring helyett, sokkal jobb, Skype, Yahoo Messenger és MSN Messenger egyben
Wireless Keyboard - ennek a frusztrációiról később
Internetes rádió
Sound recorder - kicsit furán működik, de ingyenes és nem csak egy perces felvételeket tud készíteni (korábban nagyon fontolgattam, hogy vásároljak egy másik programot, de skót voltam és nem adtam ki pénzt érte)