2007. augusztus 31.

Spot On

Ha azt szeretnénk, hogy a telefont elemlámpáként tudjuk használni és ne kelljen mindig egy gombot nyomogatni, ahhoz, hogy legyen fény, kitalálták a S60spotOn nevű freeware alkalmazást. Az alkalmazás semmi mást sem csinál, csak a képernyő megvilágítását bekapcsolva tartja mindaddig, míg ki nem kapcsoljuk azt.

Sajnos a telefonomra nem tudtam feltenni tanúsítványhiba miatt (a Metro telepítése is emiatt hiúsult meg), pedig autóban, térkép böngészése közben jól jönne.

Hasonló okok miatt nem tudtam telepíteni a CPU monitor alkalmazást, ami a CPU és a RAM teljesítményét figyelné.

Memóriakártyával gyarapodtunk

Boldogan jelentem, hogy 4200 magyar forint leperkálása után, amit az Aqua nevű üzletben hagytam egy Kingston 1 GB-os microSD kártya tulajdonosa lettem. A telefon belső memóriájából olyan 40 MB-nyi szabad, ez 12,55 percnyi felvétel elkészítéséhez elég, ezért gondoltam jól jönne egy bővítőkártya.



A csomagolás szerint életre szóló garancia jár a termékhez, ez - ugyancsak a csomagolás szerint - a Franciaországban, Németországban és Ausztriában nem érvényes. Vajon miért?

A microSD kártyához egy adapter is jár, így normál SD kártyaként is lehet használni. Az E 65-ben a mikro SD kártya helye az aksi alatt van, baloldalt, nem lehet eltéveszteni, mert ugye ott van a piktogram, hogy hogyan is kell behelyezni. Noha nem kötelező, de én kikapcsoltam a telefont, mielőtt behelyeztem volna oda a kis kártyát.

Bekapcs, PIN kód, elindul. Kamera gomb megnyomása után az Opciók/Beállítások/Videó menüpontnál lehet beállítani, hogy a memóriakártyát használja. A kártyám neve alapból No name :.-D.



Így máris a telefon azt írta ki, hogy egy órányi felvétel készítésére van elegendő hely. Ötig el kellett számolni, míg ezt kiírta.



Azt reméltem a Nokia PC Suite-ben lévő File Manager alkalmazás segítségével át tudom nevezni esetleg a kártyát, de nem engedi.



Otthoni gépemen van SD kártya olvasó, megpróbálom majd ott átnevezni.

De máris találtam egy bugot. Ha ki van nyitva a telefon a Kamera nézetben, bezárom a billentyűzetet, majd rögtön vissza is tolom, akkor a kép nem frissül, ott marad a kék háttér. Ha viszont lezárom a billentyűzetet, vagy bármit is csinálok, a kép frissül. Pici bug, de bug.

Update 2007. szeptember 5.:A memóriakártyára több mint egy órás felvételt lehet menteni, az egy órát valószínűleg csak azért írja ki, mert többet nem tud. Filmeztem vele vagy tíz-húsz percet és ezek után még mindig azt írta ki, hogy egy óra van hátra.

2007. augusztus 29.

Kizárólag nőknek (és aggódó férfiaknak)

Rengeteg apró kis alkalmazást lehet ingyen letölteni az internetről, ami ott csücsülhet telefonunkon és nem is használjuk őket. A következő kis alkalmazást (ingyenes) szerintem mindenki használja majd: a nők, akik teherbe szeretnének esni és akik nem, a férfiak, akik gyermeket szeretnének és akik nem.

Az alkalmazás neve Menstral és erről az oldalról tölthető le. Java alkalmazásról van szó, tehát gond nélkül telepíteni lehet a telefonra. A telepített programok között az ikonja kicsit kicsi és bután néz ki, de ez van.



A naptárszerűen megjelenő alkalmazásban a lányoknak meg kell jelölniük az utolsó menstruáció első napját, a program pedig kijelöli zöld színnel a termékeny napokat, kékkel a nem termékeny napokat és pirossal a piros napokat :-) és fehérrel pedig a bizonytalan napokat. A naptár a menstruáció adatait tárolja, és ezek alapján előrejelzi a következő menstruáció dátumát. Minél több pontos adat áll rendelkezésünkre, annál pontosabb az előrejelzés is.



A programban van egy olyan lehetőség is, hogy egy megadott SMS számra elküldi a naptárat.



A pasiknak is hasznos ez a program, lássuk be. Ám nekik egy másik szoftvert fejlesztettek ki, neve Jack up, hirtelen nem találom a linket (valamiért nem működik a blog, ahol láttam), de hamarosan. Kedves pasasok, ha kipróbáljátok, akkor írjatok ide róla, felteszem :-D

Update: Nem Jack, hanem Jimmy a program neve Save Jimmy és itt próbálható ki. Várom a reakciókat!!!

2007. augusztus 28.

Off-. N-szindróma

A Nokia tovább folytatja a (nem) hivatalos, márkaerősítő és ráadásul még vicces reklámokat. A féltékeny laptopok után az N-szindrómát találták ki: az alapötlet, hogy a telefon teljes egészében hozzánk nőtt. Nekem az Amish fake hírek tetszenek.



A kis fake híresztelések is érdekesek, itt azon tűnödnek, vajon miért rejtette el Napóleon a kezét:



Szóval érdekes. Meg kell nézni az oldalt. Jó lehet a Nokia reklámcsapatában dolgozni.

2007. augusztus 23.

További gombok

Rákkattantam a különböző Nokia gombok funkcióira, ha már olyan sok van belőle. Például meglepve tapasztaltam, hogy a Menü gomb milyen sokoldalú. (Menü gomb az az, amelyik a gombok legalján a zöld csíkos gomb mellett van és az egymásra mutató két félkarika vagy mi van rajta, mindenesetre kék színű, na jó keresek a neten erről egy képet).



A pirossal bekeretezett a Menü gomb, bocsi, de csak Paint van a gépemen :-D. Szóval ha ezt a Menü gombot megnyomjuk, akkor a Menübe jutunk. Ha például SMS írás közben ki akarunk onnan lépni, de nem akarjuk elmenteni vagy elküldeni, akkor meg kell nyomni a Menü gombot. Ekkor ez az alkalmazás a háttérben fut és visszatérhetünk hozzá, ha hosszasan megnyomjuk Menü gombot, megjelennek az aktív alkalmazások egy listában, valahogy így:



Ha rákattintunk az Üzenetekre, akkor vissztérünk az el nem küldött üzenethez és folytathatjuk.

Akkor ott van a rejtélyes oldalsó gomb, ami közvetlenül a Hang gomb alatt van oldalt és egy ceruza van rajta, ez a Szerkesztés gomb a Nokia kézikönyve szerint. Feladata a számítógépen megszokott Ctrl+C és Ctrl+V. Használata egyszerű: ha van egy szöveg a telefonba, amit másolni szeretnénk, akkor bemyomjuk és lenyomva tartjuk ezt az oldalsó ceruza gombot, majd jobbra vagy balra nyomva a navigációs gombot kijelölődik a szöveg. Ha már másoltunk egy szöveget, akkor a Másol és Beilleszt feliratok jelennek meg, ha még nem másoltunk, akkor csak a Másol felirat jelenik meg.





Amiután másoltuk az adott szöveget, akkor oda kell menni, ahová másolni szeretnénk, mondjuk például ha SMS-t akarunk írni, és akkor meg kell nyomni a ceruza gombot és a Beszúr-t választani:





Köszönöm a felhasználói kézikönyvnek, hogy ezekről a gombokról ilyen részletes információt adott.

2007. augusztus 22.

A fő képernyő

Elnézést, hogy most nem frissítem olyan gyakran ezt az oldalt, mint ahogy azt illene, de hát szabadság, aztán meg elkezdődött a munka, szóval kifogás van bőven.

Remélem többek számára hasznos leírni hogyan lehet a fő képernyő tartalmát módosítani, ezért ma kicsit ezzel foglalkozom. Egyébként ha érdekel valamilyen téma, akkor kérlek jelezzétek, és akkor azt írom meg.

A telefon fő képernyője nem fix elemekből áll, ezeket szabadon lehet módosítani. Ugyan nem lehet a mobilszolgáltató nevét kivenni, mint azt ahogy tipikusan az ázsiai mobiltelefonoknál lehet. A hálózatot is automatikusan jelzi ki, hogy 3g vagy GSM-en vagyunk éppen. Az órát lehet még változtatni, hogy az digitális vagy analóg legyen, nekem a digitális jött be. Ez egyébként a Menü/Eszközök/Beállítások/Dátum és idő menüpontnál állítható, de ez az ikon alapból kint van a főképernyőn.

Az képernyőn megjelenő ikonokat is cserélni lehet. Az Menü/Eszközök/Beállítások/Telefon/Készenléti állapot menüpontot kell elővarázsolni ehhez. Ha az Aktív készenlétet kivesszük, akkor ehhez hasonló üres főmenünk lehet - ami valljuk be elég unalmas:



Nézzük végig a beállítási lehetőségeket:



Bal választógombhoz bármit beállíthatunk, még az újonnan feltelepített alkalmazások közül is választhatunk. Nálam az alapból beállított Kamera maradt, ahogy a jobb választógombnál is, az Új SMS maradt. Az Aktív készenlét alkalmazásai nevű menüpontnál már változtattam, nem emlékszem őszintén mi volt, de változtattam. A változtatás egyszerű, az 1. hivatkozásra kell kattintani, majd az ott felkínált lehetőségek közül választani, Itt csak a beépített alkalmazásokat lehet kiválasztani.





Az aktív készenlétnek vannak beépített moduljai, amiket be lehet kattintgatni.





Ha az összeset bekattintgatjuk, akkor így néz ki a főképernyő (díszesebb mint a kirakodóvásár):



És most hogy mindenki tudja, hogy pénteken fodrászhoz megyek, itt abba is hagyom, mert meg kell keresni a hajszobrásznak adandó pénzt.

2007. augusztus 16.

Automatikus billentyűzár

Még jó hogy van ez a blog, mert akkor kettős okom van rá, hogy kis érdekes alkalmazásokat keressek a neten. Egyrészt, ha valami idegesít vagy ha valamit hiányolok a telefonból, másrészt meg ugye van miről írni.

Újabb freeware alkalmazásokat kerestem és újabb oldalra bukkantam, ahol összegyűjtötték őket egy csokorba. A Symbian Freeware oldalon nem csak E65-re vannak alkalmazások, de erre a telefonra is lehet találni.

Amit kipróbáltam, és ami tetszett is nekem, az az Autolock nevű kis ingyenes alkalmazás. A program az általunk beállított inaktivítási idő után lezárja a billentyűzetet. Amikor a telefont összecsukjuk, akkor erre rákérdez, hogy zárja-e le a gombokat, de nálam gyakran előfordul, hogy nem figyelek oda, nem válaszolok erre a kérdésre, eltűnik ez az ablak, és akkor a billentyűzet nincs lezárva. Ilyenkor kinyitottam, bezártam és Igen-nel válaszoltam. Ezzel a kis alkalmazással ezt az extra mozdulatot spórolhatom mad meg.

A progam telepítésekor igen csak sok figyelmeztető ablak jelent meg (na jó kettő), de megérte kivárni őket.






Nagyon kevés és egyszerű beállítási lehetőség van:



Be tudjuk állítani, hogy engedélyezett-e az automatikus lezárás, illetve, hogy mennyi idő elteltével záródjon le a billentyűzet:



És ennyi az egész. Működik.

2007. augusztus 15.

Birthday Manager beta verziós freeware

Az előbbi postban említett oldalról szimpatikusnak tűnt a Birthday Manager nevű alkalmazás, ezért ezt is kipróbáltam. A programot java-ban írták és írják folyamatosan, ezért egy biztonsági figyelmeztetés után sikerült is telepíteni.

A Birthday Manager egyelőre annyit csinál, hogy a Névjegyzék közül átmásolja és egy helyen mutatja azokat a bejegyzéseket, melyekhez születésnapot is mellékeltünk. Kipróbáltuk, ám csak egy nevet volt hajlandó importálni. És őszintén csúnya ez a sárga:



Az első teendő a programban az, hogy betöltjük a névjegyeket, a telefon nyilván rákérdez, hogy engedélyezzük ezt.





Kétszeri próbálkozás után csak egy nevet volt hajlandó importálni.



Az alkalmazás azt mutatja, hogy hány nap van hátra az adott emberke születésnapjáig. Nyilván tovább fogják ezt az alkalmazást fejleszteni, és akkor valószínűleg majd be lehet állítani, hogy előre figyelmeztessen X idővel, hogy jön a szülinap. Vannak helyek, ahol azonban nagyon látszik, hogy egy ember (vagy kis csapat) által fejlesztett alkalmazásról van szó.



Egyelőre törlöm a telefonból.

Újabb freeware oldal

Elkezdtem kutakodni a neten újabb freeware alkalmazások után, és ezt az oldalt találtam. Szép számmal vannak itt fizetős programok, de hát engem az ingyenesek érdekeltek. Az ingyenes programok általában célprogramok, azt vettem észre.

Nos erről az oldalról a Metro (S60 3rd) nevű alkalmazást találtam érdekesnek, ugye nagyvárosok metróhálózatának térképét ígérte, ami azért turistáskodásunkkor igen hasznos lehet. Sajnos nem jutottam túl messze, a program telepítése elindult, ám tanúsítványhibát adott ki és így nem lett belőle semmi. Ezt az alkalmazást - és a hozzá hasonló nagy fájlokat - érdemes mindenképp számítógépen letölteni, mert fél mega, vagy akkor töltsük le telefonon át, ha wi-fin lógunk.

Indul a telepítés:



És a tanúsítvány hiba:


De még nincs vége. A letöltött zip tartalmazza a Nokia telepítő fájlt és egy Readme-t. A Readme leírja hogyan lehet a tanúsítványhiba ellenére is feltelepíteni az alkalmazást: az Eszközök/Alk. kezelő ott az Opciók gombot megnyomva a Beállítások menüpontot választva a Szoftvertelepítés pontnál azt kellene beállítani, hogy ne csak az aláírtakat, hanem Mind telepítse. Rejtély, hogy ezt miért nem tudom a telefonomon kiválasztani...



2007. augusztus 14.

Off: aksikat cserél a Nokia

46 millió akkumulátort hív vissza a Nokia, a hírt megírtam ide. Az E65-ösök nem érintettek, de van másik ötven telefon, ami igen. A lista is megtalálható a hírben. Önhírreklám vége.

2007. augusztus 12.

G-mail postafiók

Az e-mail beállítani nem túl bonyolult ezen a telefonon, de valamiért soha sem szerettem ott használni, egyszer küldtem e-mail, talán kétszer, de ennyi. Utoljára mikor le akartam tölteni a leveleket, nem működött - fogalmam sincs, hogy miért. Ezért gyakran úgy néztem meg leveleimet, hogy a böngészővel bementem a Gmailre és normálisan megnéztem őket, mintha számítógépen tenném. Legutolsó alkalommal viszont el is olvastam, hogy mit ír a Gmail főoldalán - ha gyorsabb postafiókot szeretnél, akkor katt ide - vagy valami hasonló.



A www.gmail.com/app oldalról letöltöttem a Gmail alkalmazását. Biztonsági figyelmeztetés jött, de telepítettem az alkalmazást a kockázatot vállalva.







Azután telepítés következett.



A telepítések között meg is jelent a Gmail ikon.



Csak első alkalommal kell megadni a felhasználónevet és a jelszavat.







És ezek után értelemszerűen kell használni a programot, nagyon kézre álló. Csak angolul kell tudni hozzá.



2007. augusztus 3.

Hangtárcsázás

Hát ez a funkció meglepetést okozott, és igazán a Nokia Luna 8600-as tesztelése közben fedeztem fel, és úgy gondoltam, az én, okosabbnak számító telefonomban is meg kell ennek lennie. A hangtárcsázást azért nem probáltam ki, mert a Sony Ericsson T610-esben ez úgy működött, hogy felvettük a hangot, egy adott névhez kötöttük és akkor ha hangtárcsáztál vagy felismerte vagy nem.

A Nokia E65-ben ez egy kicsit másképp működik. A telefon memóriájában lévő nevekhez automatikusan egy hangmintát mellékel. A Hang gombot hosszasan kell megnyomni (hang gomb jobboldalt van, a legfelső gomb, egy kerek pötty van rajta, és ha egyszer megnyomjuk a hangrögzítő indul el) és akkor elindul a hangfelismerés, kiírja, hogy most beszéljen. Azután ha elmondjuk a telefonkönyvben lévő nevet, akkor kiírja és fel is olvassa a férfi hang a felismert nevet - egy esetben, utcán fordult elő, hogy nem ismerte fel a nevet. Ezek után már tárcsázza és kész, ennyi.





Ja és ez a hang gomb: (kicsit homályos, elnézést)