2007. november 28.

GPS-féle mobilra: Google Maps

Az Indexen is idézett Cellanapló jelentése szerint elkészült a Google Maps Mobile. Kuuuuuuuuuurrrrva jóó! A legtöbb telefonon működik az alkalmazás, az E65-ön is tökéletesen fut. A http://www.google.com/gmm/index.html oldalon lehet többet olvasni róla, ám egyszerű, beírjuk a telefon böngészőjébe, hogy www.google.com/gmm enter, felismeri, milyen készülékről van szó, letölti, telepíti az alkalmazást, majd figyelmeztet, hogy noha az alkalmazás ingyenes igencsak adatigényes, ezért érdemes egy korlátlan adatcsomaggal rendelkezni.

A szoftver gyönyörűsége, hogy cellainformáció alapján azonosítja, hogy hol vagyunk és azt a térképre ki is vetíti. A másik gyönyörűség, hogy útvonalat is tervez nekünk: mivel holnap Üllőre megyek, ezért itt is megnéztem az útvonalat. És szuperül ment! Az útvonal kilistázása után a 6-os gomb megnyomásával végigvisz a térképen is. Igaz, a érkép szerint a József körútról közvetlenül lehet az Üllői útra fordulni, de hát ezt a kis hibát elfogadjuk. Közlekedési információt is megjelenítene az alkalmazás, de ez gondolom az amerikaiak kiváltsága. Nem is kell GPS-es N95! Ez tökéletesen megteszi helyette!!! Írjátok meg, nektek mi a tapasztalatotok vele!!!

Akkor legyen pár screenshot is:










2007. november 27.

VoIP Megafone-val működik

Azt írja mykee ahhoz a blogbejegyzéshez, amikor panaszkodtam, hogy nem megy a VoIP Neophone-val, hogy Megafone-val gond nélkül működik. A beállításokat is megadta, ide is másolom, hogy mindenki láthassa. Nem próbáltam ki, de amint lesz fölös 5000 forintom, mindenképp megteszem!

mykee írta...

Hali!

Neophone nekem se akar menni, ugyan az a hibajelenség, mint nálad (de régebben ment), viszont a megaphone működik, és más voip is pl: gizmo, truphone.
megaphone beállítsás:

Szolgáltatásprofil: IETF
Alapértelmezett hozzáférési pont: saját wlan
Nyilvános felhasználónév: sip:11*****@sip.megafone.hu (megafone felhasználónév, NEM a 21-es szám!!!)
Tömörítés használata: nem
Regisztráció: mindig
Biztonság: nem
Proxyszerver beállítások: üres

Regisztrálószerver:
Reg szerv cím:sip.megafone.hu
Tartomány: sip.megafone.hu
Felhasználónév: 11**** (megafone felhasználó név, nem a 21-es szám!!!)
Jelszó: *****
Átvitel típusa: UDP
Port 5060

nekem így működik, neophone-nál nemtudom énse mi lehet a gond.

üdv: mykee

Köszi a VoIP-osok nevében!

Hét hónap

Kb. ennyi ideje van nálam ez a telefon. Amint azt írtam, elég sok külföldi hálózatot használt azóta ez a készülék, de hát nem is ez az érdekes. Átesett egy firmware upgrade-on, amit kicsit fejtelenül hajtottam volt végre, de sikerült megtalálni azt is, hogyan kell beállítani, hogy a készülékre szoftvereket tudjak telepíteni is, olyanokat is, amit nem írtak alá. Ezen a készüléken regisztrálom nap mint nap súlyomat és megoldottam azt is, hogy a Thunderbird-del együtt a Google naptárán át keresztül szinkronizálhassam a naptárat (erre különösen büszke vagyok). Találtam hozzá szép, kidolgozott témát is, de az úgy nézem egy kicsit lelassítja. A VoIP-ot még nem bírtam működésre, de ez más tál tészta, itt a szolgáltató, a Neophone a hunyó. De tudok rajta Skype-olni, meg MSN messengerezni.

Amit nem szeretek benne, az hogy porosodik a képernyője, belül - bár a töltő probléma javításakor a srácok nagyon kedvesek voltak és kitakarították. A műborítás is kicsit megszakadozott alul, ott, ahol a töltő meg hasonló csatlakozók vannak. (Csak zárójelben jegyzem meg, hallottam olyan panaszt is, hogy a telefon kinyitott állapotban becsípi a férfiak szakállát és rosszabb esetben ki is tépi a szálakat - borotva helyett is lehet használni?) Az sem nyerő, hogy az ébresztés az olyan amilyen, gyárilag egy napot lehet előre beállítani. De az Epocware nevű cégnek segítettem a fordításban és ideadták ingyen a tízdolláros kiegészítőt, a Handy Alarm-ot.

Szeretem!

2007. november 21.

Ezentúl korán kelek

Ezentúl korán kelek, majd ha olyan dolgokra bukkanok a reggel csöndjében, mint amire ma. Itt a link, töltsétek szeretettel, amíg még fent van, ha nem lenne, szóljatok és küldöm e-mailben, zip-ben lementettem. Nagyon szép témákról van szó. Gyönyörűek. És van közötte szép zöld is. És szép kék is. Eredetileg N95-re készült témákról van szóm de tökélesen mutat az E65-ön is.

Ez a skála:


És így néz ki a zöld a telefonomon:



Szemet gyönyörködtető, nemde??

Itt van az angol post, ahonnan "ihletődtem".

2007. november 16.

Naptár szinkronizáció Thunderbird-del: Google Calendar-on keresztül

Érdekes cím, nemde? Mindenkit figyelmeztetek, ez hosszú blogbejegyzés lesz.

Minden onnan kezdődött, hogy meguntam már lassan bepötyögni a telefonba a különböző találkozások meg miegymás időpontjait, így arra a következtetésre jutottam, hogy kellene egy olyan valami, amelynek segítségével a számítógépen csinálnám mindezt, majd szinkronizálnám a telefonnal. Megvizsgáltam a PC Suite-t, de az a Lotus meg Microsoft levelezőket támogatja - és gondolom a beépített naptárral is szinkronizálható. Innen támadt az ötlet, hogy akkor a Thunderbird-del kellene megoldani ezt. Végül is a levelező az a hely, ahová a sok meghívó beérkezik, amit sokat nézek naponta és állandóan is fut - várom a leveleket. Az is probléma volt, hogy különböző gépeket használok, összesen hármat - na jó ebből aktívan kettőt - így a gépeket is szinkronizálni kellene valahogy. Keresgéltem az interneten, de nem igazán találtam semmit, míg nem bukkantam rá erre a bejegyzésre. Köszönöm köszönöm! Ezt kibővítve oldottam meg minden problémámat.

Szóval adott a Thunderbird, kell hozzá két kiegészítő, Lightning és a Provider, a Google Calendar, vagyis gCal szolgáltatás, meg egy bizonyos korlátok között ingyenes online szolgáltatás, a GooSync. Kell hozzá fél óra, 40 perc.

A Thunderbirdhez először le kell tölteni a Lightning nevű Thunderbird kiterjesztést, ami a Thunderbirdbe egy naptár alkalmazást telepít. Nem szabad a letöltés linkre egyszerűen rákattintani, hanem a jobbklikk a gombra, és a Hivatkozás mentése már néven -t kell választani. Én nyilván a Windows-os változatot választottam.



Ha ez megvan, akkor a Thunderbirdben az Eszközök/Kiegészítők menüpontnál katt a Telepítés gombra, megkeressük a nemrég letöltött .xpi kiterjesztésű kiegészítőt, telepítés, majd a Thunderbird újraindul és íme megvan a naptár. Baloldalon lent jelenik meg az ikonja, a Levelezés ikon mellett.

Második lépés, hogy letöltjük a Provider for Google Calendar kiegészítőt: ennek az a szerepe, hogy a Thunderbird naptárbeállításait és a Google naptárbeállításait szinkronizálja. A letöltés, telepítés a fentihez hasonló.

Akkor most a Google naptárat kell a Lightning naptárhoz csatlakoztatni. Jelentkezzünk be a Google naptárba, ehhez gmail-es postafiók kell - ha nincs érdemes csinálni mindenképp. A Google Calendar főoldalán az e-mail cím melletti Beállítások-ra kattintsunk, majd a Naptárak fület válasszuk ki. A kép is segít.



Itt ki kell választani az a naptárat, amit szinkronizálni szeretnénk - nekem egy naptáram van. Itt jobbklik a naptár címe sornál az XML dobozkára, majd a Hivatkozás címének másolása lehetőséget válasszuk.



Vissza a Thunderbird-hez és a Lightning naptárhoz. A Lighning-ban egy új naptárat kell létrehoznunk, mégpedig a Fájl/Új/Naptár menüpontnál. Az új naptár létrehozása című ablakban válasszuk ki A hálózaton vagyis, hogy a naptárat a hálózaton használjuk, majd Tovább.



Az ezután felugró ablakon jelöljük ki, hogy Google Calendar-t szeretnénk használni, a naptár eléréséhez pedig CTRL-V-vel másoljuk be a weboldalról elmentett címet.



A következő ablakban az új naptárnak nevet kell adni, meg színt kell választani. Majd ezután megjelenik egy naptár belépési ablak, ahol a Google jelszót kéri majd. A jelszót ha megadjuk, akkor az így létrehozott naptár a Google szerveren tárolt naptárral egyformán friss lesz. A naptár kétirányból frissül, vagyis mindig a legutolsó változtatásokat tartja az aktuálisnak, nem menti rá a régebbi változatot. Most tehát van egy naptár, központi szerveren tárolt, így elérhető weben kereszttül például külföldről is, és frissíthető a levelezőből is.

Ha még nem fáradtatok el, akkor a telefonnal is kellene bíbelődni egy kicsit. A www.goosync.com weboldal szolgáltatására kell regisztrálni, a szokásos dolgokat kell megadni. A weboldal megteremti a kapcsolatot a Google naptár és telefon között. Miután aktiváltuk a felhasználói fiókunkat a My Google menüpontra vezet az első út, ahol meg kell adni a Google felhasználónevet és jelszót.



Az autentikáció után a My Device következik, vagyis ki kell választani, hogy milyen telefonunk van. Az E65 előnye, hogy egy SMS-ben küldött beállításokkal is konfigurálni lehet - ezt is teszi ez a szolgáltató, az ingyenes változat esetében csak három alkalommal - ha jól értelmeztem mindent.
Miután a telefont kiválasztottuk felajánlja az SMS-es konfiguráció lehetőségét - ehhez meg kell adni telefonszámunkat. Ha ezt nem szeretnénk manuálisan is be lehet állítani.



Manuális beállítás: egy GooSync.com sync profilt kell létrehozni (Menü/Csatlakozás/SyncML/Opciók/Új szinkronizálási profil) a következő beállításokkal:
Sync server URL: http://sync.goosync.com
Felhasználónév: GooSync felhasználónév
Jelszó: GooSync jelszó

Az SMS megérkezik a telefonra, akkor a beállításokat el kell menteni, és a SynML-nél megjelenik a GooSync.com beállítást. Ha elindítjuk a szinkronizációt wi-fin vagy 3G-n keresztül csatlakozhatunk a szerverhez, letölti az újdonságokat, feltölti az újdonságokat és megvan.









Leírni is hosszú volt, :-). Ha valami nem világos, kérdezzetek, válaszolok.

2008 novemberi update:
aspe kérdésére válaszolva ide felteszek egy kis screen-shot-ot, hogy lássa, a Goosync ingyenesen 30 napot előre és 77-et vissza tud szinkronizálni. Nem tudom milyen a fizetős változat, nem próbáltam ki.


2007. november 11.

Törlések: e-mail fiók, wi-fi kapcsolatok

Mivel egy csomó helyre megyek és rohangálok, így nagyon gyakori, hogy egy-egy wi-fi kapcsolódást csak egy alkalommal használok. A rendszert ezeket beállítja és elmenti, azok mindig ott maradnak a nagy listában, és idegesítenek, mikor például webes böngészés kezdésekor a kapcsolódás típusát választom ki. Szóval ez a hosszú lista azért idegesítő tud lenni egy idő után, ezért néha törölgetni kell.

A Menü/Eszközök/Beállítások pontnál a Csatlakozás/Hozzáférési pontot menüt kell választani (amint bemegyünk ide, a Csatlakozás hirtelen Kapcsolattá vált - kis fordítási hiba). Ennél a pontnál vannak felsorolva az elmentett wi-fi és rendszerbeállítások is: Pannon Internet meg Pannon MMS-t nem is akarom kitörölni, mert ht azok azért kellenek. De viszont a dlink, kék bogyóval jelzett pontot igen, mert hogy azt már nem is emlékszem, hogy hol is használtam. A törlés egyszerű, az Opciók/Törlést kell kiválasztani, mikor nyilván magán az adott ponton tanyázunk.



A Szerecsen hozzáférési pontot azonban megtartom, mert ott jelszavat is adtak a használathoz - a Nagymező utcai kávézóról van szó.



És ha már a törlésekről beszélünk, akkor a e-mail postafiók törlését is említsem meg. Sokat kerestem-kutattam, hogy merre is lehet, hogyan is kell ezt kitörölni, a próbálkozásból beállított gmail fiókot nem használtam, ám az üzenetek környékére mindenhová beépült. De végre időt szántam rá, elovastam a súgót is és megvilágosodtam:

Menü/Üzenetek/ Beállítások/E-mail
ott látjuk majd a meglévő beállított postafiókot. Itt az Opciók/Törlés menüponttal lehet törölni ezt a nem használt mappát. Megkérdi, hogy mégis törölni szeretnénk, még akkor is ha az használatban van. Igenlő válasz a gmailveniko alapértelmezett e-mail fiók visszavált postafiókká.





Újabb apró súgóbeli mulasztás: az Üzenetek között a Postafiók menüpont neve átvált az alapértelmezett postafiók nevére, ezt a súgóban nem említik, ott mindvégig Postafiókként szerepel. De hát tudunk ezzel is élni. Tényleg apróság.



2007. november 6.

Rendszerinformációk

Van itt ez a kis kiegészítő, az a neve, hogy PhoNetInfo, és hát ezen az oldalon bukkantam rá. Ingyenes. A program lényege, hogy mindenféle információt ad telefonunkról, még olyat is, amit nem is gondolnánk: kiírja az akkumulátor töltöttségét százalékban, a telefon nevét, hogy milyen firmware változat van a telefonunkon, hogy milyen cellát használunk, hogy mekkora erőssége a jelnek, hogy ki a szolgáltatónk, hogy mi a mi kódunk, az Imei számunk, az előfizetés száma, milyen alkalmazások futnak - szóval sok-sok olyan adat, ami érdekes és ki tudja, hogy mire lehet használni.

Képernyőképet nem tudtam menteni, így a forrásét loptam le.

2007. november 5.

Csajoknak

Érdemes néha a Nokia weboldalt is meglátogatni, mert ott is találhatunk érdekes és ami fontos ingyenes programocskákat. Az egyszerűség kedvéért a Nokia weboldala több menüpontból is megközelíthető: egyik lehetőség, amikor a webböngészés menüpontot megnyitjuk, ott előre megadták a Nokia oldal elérhetőségét. De a Letöltés menüpontból is elérhető, itt van egy Updates&links pont, ahol a Nokia.Com vagy a Nokia for Business oldalak érhetők el. Érdemes wi-fire csatlakozva csinálni mindezt, hogy a drága, 3G-s 10 kilobájtjaink ne menjenek kárba.



A Nokia.com-ot választva megkérdezik tőlünk, hogy mely világrészből érkezünk, majd feljön egy oldal, ahol ők tudják, hogy E65-ről csatlakoztunk, mert van egy menüpont, melynek neve My E65. Ebben a menüpontban a telefon angol leírása található.



Ennél érdekesebb a Downloads link, ahol ingyen letölthető alkalmazásokhoz jutunk. A Games menüpontból letölthető a golfos játék (nem kéne inkább Game-nak nevezni ezt a menüt???), a Themes-nél van a Dots Blue, Dots Grey, Dots Mocha és Dots Red - a kék dotsos témát korábban kipróbáltam, de valamiért a szürkénél állapodtam meg. A Graphics menüpontnál érdekes grafikák tölthetők le. A Tones menüpontnál pedig csengőhangok, érdemes böngészni közöttük vannak viccesek is.



Az Applications menüpontban sok ismerős alkalmazás visszaköszön. Amit én innen letöltöttem és használok is, az a Wellness Diary. És mivel a csajok azok, akik folyamatosan odafigyelnek alakjukra, hogy mit esznek, mennyit tornásznak, mennyit alszanak, ezt a programot nekik ajánlom.



Teljesen ingyenes, teljes funkcionalitású. Igazából nem csinál semmi mást, mint a napi adatokat rögzíti: például mennyit sportoltunk vagy hány kilók vagyunk, mennyit alszunk és mennyi időt töltünk munkával, és ezt pedig aztán kilistázza vagy grafikonos formában jeleníti meg. Szerintem nagyon hasznos - még pasiknak is! és akkor méla undoromat félretéve a screenshoot kedvéért megtudhatjátok, hogy mennyi kiló is vagyok. De amire ezt olvassátok, úgy is sokat fogyok majd!!!



2007. november 1.

Az az átkozott VoIP

Tényleg nem értem, hogy a nem szabványos Skype miért működik az E65-ön és a szabványos VoIP miért nem? A Pantel szolgáltatásával próbálkoztam, de a sikeres beállítások után sikertelen a hívás. A Neophone beállításokat most is sikerült úgy megadni, hogy a regisztráció sikeres és úgy tűnik, semmi akadálya a VoIP hívásnak - de mégsem működik. Nem értem, nem értem miért...

A Neophone beállításokat a Neophone egyik fórumában találtam meg, ott vallentb azt állítja, hogy az N95-ösén ezek a beállítások gond nélkül működnek.

A SIP account beállításait a Menü/Eszközök/Beállítások/Csatlakozás menüpontnál a SIP-beállítások menüpontot kell keresni.

Akkor a beállítások:

Szolgáltatásprofil: IETF
Alapértelmezett hozzáférési pont: én az otthoni w-lan hálózatot állítottam be
Nyilvános felhasználónév: 0621xxxxxx@sip.neophonex.hu
Tömörítés használata: nem
Regisztráció: mindig bekapcsolva
Biztonság: nem
Proxyszerver beállítások: hagyd üresen

Regisztrálószerver:
Reg szerv cím:sip.neophonex.hu (utána elé teszi a sip: -ot ez em baj)
Tartomány: sip.neophonex.hu
Felhasználónév: 0621xxxxxx
Jelszó: xxxxx
Átvitel típusa: UDP (ez fontos!!)
Port 5060

Az E65 esetében ezek után a külön menüpontként létező Int. tel-beállítások menüponthoz is be kell menni, ott a Neophone profilt kell megadni a Neophone szolgáltatásnak - az én telefonomon más nincs is.

Ezeket a beállításokat köszönöm vallentb-nek. Ezen a fórumon tettem fel több kérdést, de még nincs válasz rájuk.

Szóval emiatt frusztrált vagyok. Olyan mintha ez a VoIP pusztán a bosszantásomra lenne beépítve ebbe a telefonba. Tényleg nem tudom mit csináljak már... Ha valakinek működik, sikerült, kérem ossza meg velem - velünk is.